{ "title": "Bebeklerde Geniz Eti", "image": "https://www.genizakintisi.gen.tr/images/bebeklerde-geniz-eti.jpg", "date": "19.01.2024 21:48:44", "author": "Abaka Han", "article": [ { "article": "
Bebeklerde geniz eti, burnun arka tarafında bulunan ve bademcikler gibi görev yapan dokunun büyümesi ya da iltihaplanması sonucunda sağlık sorunlarına yol açmasıdır. 6 aydan 10 yaşına kadar olan çocuklar bundan etkilenebilir. Geniz eti bademcikler gibi lenf dokusuna üyedir. Vücudu ağızdan ve burundan giren zararlı mikroplara karşı koruma vazifesi üstlenmiştir. Bebeğinizin sıkça solunum yolu enfeksiyonu geçirmesi, nezle olması, bademciklerinden sorun yaşaması, alerjik bir bünyesi olması geniz etinde büyümeye yol açacaktır. Geniz etinin büyümesi hava yollarını tıkar, bebeğin rahat nefes almasını engeller. Bunun sonucunda burnun içindeki mekanizmalar bozulur. Her ne kadar geniz eti vücuda giren mikropları ve bakterileri yakalayıp, vücudun bunlarla savaşması için antikor üretse de büyümesi ya da iltihaplanması sonucunda alınması halinde, başka dokular aynı görevi yerine getirebilir. Bu yüzden bebeğinizde bu sorunun olması halinde, alınmasının sakıncası bulunmamaktadır.

Bebeklerde geniz etinin büyümesi ya da iltihaplanması halinde görülen belirtiler nedir?

Geniz etindeki sorunlar bebeğinizi rahatsız etmesi dışında, bazı hastalıkları da tetikleyebilecektir. 7-8 yaşlarına kadar tedavi edilmemiş olan geniz eti sorunları, sinüzit oluşumuna zemin hazırlayacaktır. Aynı zamanda yüz kemiklerinde bozulmalara, burun kemiğinde çökmelere, işitme kayıplarına, damak kemiğinde bombeleşmeye neden olabilir. Bebeklerin uyku düzeni bozulur, idrar kaçırma ve konuşma problemleri yaşanabilir. Bu yüzden aşağıdaki belirtilerin olması halinde, doktora gidilmesinde fayda vardır.
Bebeklerde geniz eti tedavisi nasıl yapılır?

Geniz eti sorunlarında ilaç ve cerrahi tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Büyüme söz konusu olduğunda, doktorun vereceği karara göre tedavi yöntemi belirlenir. Bazı durumlarda bebeklerin enfeksiyon sorunları ilaç tedavisi ile düzelmez. Geniz etinde bulunan mikroorganizmaların enfeksiyon oluşturması halinde, ameliyat kararı alınabilir. Özellikle bebeklerde uyku apnesi olması, konuşma bozukluğu görülmesi, sıkça tekrarlayan geniz eti iltihabı olması halinde, ameliyat kaçınılmaz olur. Enfeksiyon durumunda, çekilen röntgen filminde geniz eti daha büyük çıkacağından, öncelikle ilaçla iltihap giderildikten sonra yeni bir film çekilmelidir. Geniz etinin bu durumda da büyük çıkması halinde, kulaklar incelenmeli ve basınç testi uygulanmalıdır. Ameliyat yapılırken gerekiyorsa kulağa müdahale yapılabilir. Ameliyat genel anestezi altında yapılmaktadır. Ameliyat süresi yaklaşık 20 dakika sürmektedir. Herhangi bir kesi atılmadan, ağızdan alınan geniz eti sonunda bebeğiniz sorundan kurtulacaktır. Ameliyattan sonra herhangi bir komplikasyon olmazsa, 5-10 saat hastanede kalmak yeterli olmaktadır.
" } ] }