{ "title": "Çocuklarda Geniz Eti", "image": "https://www.genizakintisi.gen.tr/images/cocuklarda-geniz-eti.gif", "date": "19.01.2024 10:09:23", "author": "Enginiz", "article": [ { "article": "
Çocuklarda geniz eti, burnun gerisinde ve boğazın üst tarafında bulunan geniz bölgesinde, doğumdan itibaren olan ve dışarıdan gelen mikropların yok edildiği bağışıklık sistemi içinde yer alan geniz eti bulunur. Bu çocukluk döneminde mikropların öldürüldüğü, bağışıklık sisteminin gelişmesinde etken olan bir organdır. Çocuğun 4-10 yaşları arasında geniz eti aktif bir dönemi yaşar, bu yaşlardan sonra gerilemeye başlar. Her çocukta bağışıklık sisteminin gelişmesi için olması gereken geniz eti, bazen normalden büyük olabilir. Bu durum çocuklarda horlama, ağızdan salya akması, ağzın açık uyunması, burun tıkanıklığı, orta kulakta sıvı birikimi gibi etkilere neden olabilir. Çocuklar 14 yaşına gelinceye kadar kendiliğinden küçülerek kaybolur. Ancak aşırı büyüme yaparsa, yakınmalar gelişir. İleri derecedeki büyümede solunum zorluğu ve apneye neden olabilir. Çocuklarda işitme güçlüğü, sıkça geçirilen orta kulak enfeksiyonu, üst solunum enfeksiyonu ve sinüzit gibi etkiler varsa, geniz eti büyümesi olduğu düşünülebilir.

Çocuklarda geniz etinin etkileri nelerdir?

Çocukların uyku bozukluğunu etkileyecek en önemli neden geniz eti büyümesinin olmasıdır. Bu çocuklar ağızdan nefes aldıklarından, mikropları süzemiyorlar. İhmal edilmiş olan geniz eti sorunu sinüzit, enfeksiyon hastalıkları, büyüme geriliği, ortodontik bozukluklar, dikkat eksikliği gibi çok sayıda sorunun yaşanmasına neden olabilir. Uykusuzluk çekilmesi çocuklarda zekâ gelişimini etkileyecek bir etkendir. Bu çocuklar için çok önemli bir durumdur.

Uykusuzluk zekâ gelişimini etkiliyor

Kaliteli uyku, herkes için, özellikle de çocuklar için büyük önem taşıyor. Çocuklar gün içinde gördüklerini gece uykularında öğreniyorlar. Geniz eti büyüyen çocuk düzgün ve sağlıklı uyku uyuyamıyor. Bu çocuklar, horluyor, hatta uykuda nefesleri bir süreliğine durabiliyor. Ailesinin çocuğun nefes alıp almadığından şüphelendiği anlar bile oluyor. Sabaha kadar çocuğunun uykusunu gözlemleyen ebeveynler bile oluyor. Hangi nedenle olursa olsun ağzı açık uyumak zorunda olan çocuk solunum için burnunu kullanamıyorsa kalitesiz ve kötü bir uyku dönemi geçirir. Fizyolojik solunum burun solunumudur. Öğrenmenin uykuda olabilmesi için uyku hijyeninin hiçbir şekilde bozulmaması gerekiyor. Çevre şartlarında olduğu gibi kişinin kendine has şartlarının da sağlıklı olması gerekiyor. Bu şartların ilki fonksiyonel hava yoludur. Bunun da en başında düzgün nefes alıp verme gelir. Çocuklarda en sık karşılaşılan hava yolu tıkanıklığı sebebi geniz eti büyümesidir. Solunum sisteminin girişinde yer alan geniz eti dokusu, havadaki antijen ve mikroorganizmaların insan vücudunun bağışıklık sistemi ile ilk temas noktasını oluşturuyor. Geniz eti dokusu esas olarak antijen taşıma ve antikor üretiminde rol alıyor, antikor üretimine yol açıyor. Geniz eti 4-10 y aşları arasında immünolojik olarak en aktif döneme geçiyor. Ergenlik çağı ile gerileme başlıyor.

Çocuklarda geniz eti cerrahi yolla tedavi edilir mi?

Bu durumda öncelikle geniz etinin neden büyüdüğü araştırılmalıdır. Bu yapısal kaynaklı olabileceği gibi, sık yaşanan enfeksiyonlardan ve alerjilerden kaynaklanabilir. Bu etkilere yönelik tedaviler uygulanmalıdır. Geniz etinin küçülmesini sağlamak için enfeksiyonların tedavi edilmesi gerekir. Ancak çocukta ağız ve yüz gelişiminin bozulması, müzminleşen orta kulak iltihaplarının olması, uykuda solunumun kısa süreli durmasına neden olan apne sorununun olması halinde ameliyat kararı alınabilir.

Geniz eti ameliyatı riskli midir?

Her cerrahi girişim gibi bu ameliyatında riski bulunmaktadır. Kanama riski açısından, çocuklara daha fazla dikkat edilmelidir. Özellikle ameliyattan sonraki gece çocuğun hastanede tutulması daha uygundur. Çünkü çocuklar kanamayı ifade edemeyebilir. Anesteziyle alakalı riskler, tıptaki gelişmelerle birlikte oldukça azalmıştır. Taburcu edilen çocuklar aşırı hareketlerde bulunmamalı, sert ve sıcak besinler tüketmemelidir. Enfeksiyonların önlenmesi açısından antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır. Hastalarda kan pıhtılaşma bozukluğu varsa, geniz eti ameliyatı yapılmamalıdır.

Geniz eti ameliyatı hangi yaşlarda yapılmalıdır?

Çocuklar genellikle 3 yaşın altında gerekmedikçe ameliyat edilmez. Fakat çocuğun gelişimini engelleyecek kadar solunum sıkıntısı olursa, ameliyat zamanı bu yaşlara çekilebilir. Ayrıca yaşın ilerlemesiyle birlikte kendiliğinden küçülerek kaybolduğundan,14 yaşından sonra genellikle bu ameliyat uygulanmaz. Ancak tümöral durumlar varsa, asimetri söz konusuysa herhangi bir yaşta ameliyat uygulanabilir. Bu durumda geniz etine biyopsi yapılabilir.

Geniz etinin büyümesine rağmen alınmaması halinde ne olur?

Çocuğun sürekli olarak ağız solunumu yapması nedeniyle yumuşak ve sert damak bölgesinde gelişim bozukluğu oluşur. Bunun oluşmaması için, dilin damağa temasının uygun olması gerekir. Ağız solunumu yapan çocuklarda gelişim tam olmadığından, yüksek damak oluşur. Bundan yüz ve dişlerin yapısı da etkilenir. Orta kulak sorunları ve uyku problemlerinin olması çocuğun okulda başarısız olmasına sebep olur.
" } ] }