{ "title": "Gebelikte Geniz Akıntısı", "image": "https://www.genizakintisi.gen.tr/images/gebelikte-geniz-akintisi.jpg", "date": "21.01.2024 15:44:30", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Gebelikte geniz akıntısı, gebelik dönemi vücutta fiziksel ve duygusal olarak birçok değişime yol açan, anne adayı için zorlu ve oldukça uzun bir süreçtir. Gebelikte geniz akıntısı, gebelik hormonlarında yaşanan değişimler nedeniyle ortaya çıkan bir sıkıntıdır. Hormonal değişimler anne adayının vücudunda oldukça fazla değişime yol açabilir. Burun içinde oluşan şişlik ve mukozada yaşanan değişimler gebelikte geniz akıntısının artmasına yol açabilir. Bazı durumlarda geniz akıntısı gebelik devam ettiği sürece devamlılığını koruyabilir. Gebelik tamamlandıktan birkaç hafta sonra kendiliğinden geçer. Gebelik birinci üç ay, ikinci üç ve üçüncü üç ay olmak üzere 3 dönemde değerlendirilir. Gebelikte geniz akıntısı şayet ilk üç aylık dönemde meydana gelmişse ve anne adayında rahatsızlık yaratıyorsa takip edilmesi gerekir. Geniz akıntısı diğer üç aylık dönemlerde etkili olmuşsa bu dönemlerde anne adayının rahatlaması için tuzlu su, antialerjik ilaçlar önerilebilir. Fakat bu tür yaklaşımların mutlaka doktor bilgisi dahilinde olması gerekir.

Gebelikte geniz akıntısı neden olur?

Gebelikte geniz akıntısının en önemli nedeni gebelik nedeniyle yaşanan hormonal değişimlerdir. Beraberinde alerjenlerden de kaynaklanabilen geniz akıntısı, mevsim geçişleri, soğuk algınlığı, grip, nezle gibi üst solunum yoluyla alakalı olarak gelişen hastalıklardan dolayı da ortaya çıkabilir. Sinüzit yine geniz akıntısı için önemli nedenler arasındadır. Septum eğriliği, burun etinde büyüme varsa ve bu durum geniz akıntısına neden oluyorsa doktor tarafından takip edilmeli, gerekirse doğumdan sonra tedavi yapılmalıdır.

Gebelikte geniz akıntısı nasıl teşhis edilir?

Gebelikte geniz akıntısına maruz kalan anne adayları öncelikle Kulak burun boğaz uzmanına başvurmalıdır. KBB uzmanı gerekli muayene ve tetkikleri yaparak sonuçları değerlendirir. Sonuçlara göre geniz akıntısının neden kaynaklandığı tespite dilebilir. Ancak gebelik sürecinde teşhis için görüntüleme teknikleri riskli olduğu için bu tetkiklere başvurulmaz. Anne adayının şikâyetleri göz önünde bulundurularak tanı koyulmaya çalışılır.

Gebelikte geniz akıntısı nasıl tedavi edilir?

Gebelikte geniz akıntısı tedavisinde altta yatan neden tespit edilir ve nedene yönelik tedavi başlatılır. Gebelik süreci hassas bir süreç olduğu için tedavide anne ve anne karnındaki bebeğin durumu göz önünde bulundurulur. Bu nedenle tedavinin çok dikkatli planlanması gerekir. Gebeliğin ilk üç ayında ilaç kullanımı uygun olmadığı için anne adayına evde uygulayabileceği, kendi ve bebek için riskli olmayan yöntemler tavsiye edilebilir. Örneğin, ortamın havalandırılması, sigara dumanı ve kirli havadan kaçınılması, bulunulan ortamın nemlendirilmesi, beslenme alışkanlıkları gibi alınacak pek çok basit önlem gebelikte geniz akıntısı için rahatlama sağlayabilir. Gebeliğin ikinci ya da üçüncü üç aylık döneminde yaşanan geniz akıntısı için burun açıcı spreyler önerilebilir. Yine burun kanallarını açmak amacıyla tuzlu su kullanılabilir. Geniz akıntısı alerjik olarak gelişiyorsa alerjenden kaçınılması sorunu çözümlemek için yeterli olabilir.

Gebelikte geniz akıntısı herhangi bir yapısal problemden dolayı oluşum gösteriyorsa bu durumda gebeliğin tamamlanması beklenmelidir. Yapısal bozukluklar için cerrahi gerekebilir ve bu cerrahiler gebelik sürecinde gerçekleştirilmez.
" } ] }