{ "title": "Geniz Akıntısı Boğaz Yanması", "image": "https://www.genizakintisi.gen.tr/images/geniz-akintisi-bogaz-yanmasi.jpg", "date": "18.01.2024 22:53:51", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Geniz Akıntısı Boğaz Yanması, Geniz akıntısı burun boşluğunun arka tarafından oluşan ve boğaza doğru akan bir sıvıdır. İnsan vücudunun kendini hastalıklara karşı koruma ve savunma amacıyla sürekli salgıladığı bir sıvı vardır. Bu sıvıya mukus adı verilir. Mukus burnun nemlenmesini sağlayarak dışarıdan gelen kirli havayı ve havada bulunan toz gibi yabancı maddeleri tutarak ciğerlere ulaşmasını engeller. Genel şartlarda mukus akışkan kıvamda, şeffaf ve renksizdir. Mukus kayarak önce genze oradan da yemek borusuna doğru gider. Normal şartlarda mukus görevini gerçekleştirirken boğazdan geriye doğru aktığı için çoğu kişi tarafından fark edilmez. Ancak mukus herhangi bir sebepten dolayı vücut tarafından fazla üretilmeye başlandığında boğazda geniz akıntısına neden olur. Bu da soğuk algınlığı ya da alerji gibi durumlarda yaşanır. Boğazda yaşanan geniz akıntısı çok ciddi bir sağlık sorunu olmamasının yanı sıra bazı durumlarda boğaz ağrısı, boğazda şişlik, kulak ağrısı gibi problemleri de beraberinde getirir. Geniz akıntısı boğaz yanması da bunlardan bir tanesidir.

Geniz Akıntısı Boğaz Yanması Belirtileri Nelerdir?

Geniz akıntısı boğaz yanmasının meydana gelmesine neden olan birçok durum vardır. Bu durumlardan ilki kişide alerjik sorunların yaşanmasıdır. Bu kişiler genellikle bahar aylarında alerjiden etkilendikleri için ciddi bir şekilde geniz akıntısı yaşar. Mukus salgısının oranında ya da koyuluğunda farklılık olması boğazda bulunan kasların ve yutma bozukluklarının neticesinde olur. Enfeksiyon sonucu oluşan geniz akıntısı sürekli rahatsızlık hissi verdiği için kişi tarafından dışarı atılmak istenecektir. Geniz akıntısı boğazda gıcıklanma yapması nedeniyle kişide sürekli yutkunma ihtiyacı hissedilir. Bu da genelde öğürme ya da tükürme şeklinde gerçekleşeceği için boğaz yanmasına neden olacaktır. Geniz akıntısı geceleri öksürük ve gıcık krizi şeklinde kendini göstererek kişinin uykudan uyanmasına bile sebep olabilir. Diğer nedenler ise hava ısı değişimi, sigara kullanımı ve dumana maruz kalmadır. Sigara kullanan ve sigara dumanına maruz kalan kişilerde geniz akıntısı ve boğaz yanması daha sık görülür. Özellikle astım hastaları ve şeker hastalarının kullandığı ilaçlar geniz akıntısına neden olabilir. Fakat geniz akıntısına ve boğaz yanmasına sebep olan en büyük etken sinüzit olma ihtimalinden kaynaklanır.

Geniz Akıntısı Boğaz Yanması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu gibi şikâyetleri olan kişiler öncelikli olarak yaşam alanlarını gözden geçirmelidir. Bunun için ev ve ofisler sık sık havalandırılmalıdır. Aşırı nemli ya da havasız alanlarda vakit geçirilmemelidir. Daha sonra kişinin dikkat etmesi gereken bir diğer unsur ise günlük alışkanlıklarıdır. Bunlardan en önemli su içme alışkanlığıdır. Bol su tüketimi burun solunumu yapılması açısından oldukça önemlidir. Peynir, yoğurt gibi süt ve süt ürünlerinden kesinlikle kaçınmaktır. Süt ürünleri mukusun kalınlaşmasına ve aşırı bir şekilde üretilmesine neden olduğu için olumsuz bir etki yaratacaktır. Geniz akıntısı için evde uygulanabilecek en önemli şeylerden bir tanesi de buhar banyosudur. Nezle, girip ve alerjik nezle gibi üst solunum rahatsızlıklarının sebep olduğu durumlarda ise tıbbi yardım alınabilir. Bunun için ilk olarak ilaç kullanımıyla tedaviye başlanabilir. Bu gibi kronik olmayan durumlarda ise bazı pratik bitkisel yöntemler ile boğazdaki yanma hissini azaltabilir. Bunun için 1 su bardağı su kaynatılır, üzerine 1 çay kaşığı zencefil ve bir çay kaşığı kekik eklenip 5 dakika demlenir. Hazırlanan çay geniz akıntısına karşı günde 3 bardak içilebilir. 1 su bardağı ılık suyun içine bir miktar bal ve birkaç damla limon suyu eklenerek karıştırılır. Karışım günde 3 defa içildiğinde boğazda geniz akıntısının hafiflediği görülecektir.
" } ] }