{ "title": "Geniz Akıntısı ve Mide Bulantısı", "image": "https://www.genizakintisi.gen.tr/images/geniz-akintisi-mide-bulantisi.jpg", "date": "21.01.2024 00:50:54", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "Geniz akıntısı mide bulantısı, birbiri ile bağlantılı kavramlardır. Geniz akıntısı salgılanan mukustan kaynaklanmaktadır. Burun içerisinde var olan çeşitli bezler her gün belirli miktarda mukus üretmektedirler. Mukus miktarı günde 1-2 litre kadardır ve bu miktar vücut için normal bir fonksiyondur. Vücudun savunma mekanizmalarından biri olan bu salgılama aynı zamanda nazal pasajın temizlenmesini de sağlamaktadır. Bu salgının ana görevi burun zarlarını temizlemek, havayı nemlendirmek, hava ile gelen ufak maddelerden kurtulmak ve burun hava yolunun nemli kalmasını sağlamaktır. Bazı durumlarda mukus aşırı üretilmek zorunda kalır ve genizde birikme yapar. Bu durumda geniz akıntısı oluşmaktadır. Bu akıntı duruma göre çok kalın ya da ince olabilmektedir. Sabahları uyandığınızda genzinizin dolu olduğunu fark etmişsinizdir. Aynı zamanda kokuda meydana geldiği için mide bulantısı yapmaktadır.

Mukusun aşırı salgılanması neden olur?

Çeşitli alerjiler, soğuk algınlığı ve grip, sinüste oluşan enfeksiyonlar, bazı ilaçlar, asit reflüsü, olabilir. Aşırı sigara içilmesi de mukusun koyulaşmasına neden olmaktadır. Eğer sigara içiyorsanız fark etmişsinizdir. Sabahların ağzın içinde çamurumsu bir his oluşur. Geniz tıkanmıştır. Öksürme ve balgam atma hissi meydana gelir.

Geniz akıntısı yaşadığınızda fark edilen durumlar; 

Boğazda şişlik, boğazın gerisinde tıkanmış mukus, öksürük ya da seste geçici kalınlaşmadır. Hatta sabah erken saatlerde telefonla konuşursanız karşı taraf 'hasta mısın? Ya da yenimi uyandın?' gibi sorular sormaktadır. Çok ciddi bir durum olmasa da kişisel olarak rahatız edici bir durumdur. Özellikle de oluşan mide bulantısı yüzünden. Mide bulantısı akıntının mideye gitmesi yüzünden de olabilir, ağza gelen tat yüzünde de olabilmektedir.

Geniz akıntısını azaltmak için öneriler
Geniz akıntısı mide bulantısı ile alınabilecek kişisel tedbirler bu şekildedir. Ancak sizin yine de kulak burun boğaz doktoruna danışmanızda fayda olacaktır.

Geçmiş olsun.
" } ] }