{ "title": "Geniz Akıntısı Nedenleri", "image": "https://www.genizakintisi.gen.tr/images/geniz-akintisi-nedenleri.jpg", "date": "21.01.2024 20:58:56", "author": "Ferahnaz", "article": [ { "article": "
Geniz akıntısının en çok görülen sebebi sıvı tüketiminin az olması ve sigara tüketimidir. Normalde kişinin günlük su ihtiyacı ortalama 1,5 litre kadardır. Su tüketimi 1,5 litrenin altına indiğinde bütün salgılar gibi mukus salgısında da artış yaşanır. Eğer bu durumu bir de sigara kullanımı destekliyorsa hem burunda kuruluğa hem de filtreleme de hasra yol açar. Bu nedenle de geniz akıntısı ortaya çıkabilir. Aynı zamanda sigara içilen ortamlarda bulunmak yine geniz akıntısına neden olabilir.

Hastalıklardan en fazla karşılaşılan grip ve soğuk algınlığı burun içi dokularda mikropların yol açtığı hasara bağlı olarak gelişen sızıntılar, salgının artmasına yol açar. Bu durumda geniz akıntısı önce şeffaf ve akışkan bir kıvamda olurken, bakteri nedeni ile üzerine bir enfeksiyon eklendiği zaman rengi koyulaşarak kıvamı yoğunlaşabilir. Bu gibi rahatsızlıklar 'sinüzit hastalığı' olarak tanımlanmaktadır.

Sinüziti olan hastalar, sinüslerde oluşan mevcut akıntı nedeni ile geniz akıntısına maruz kalabilir. Bazı vakalarda bu rahatsızlık kronikleşerek devamlılığını koruyabilir. Sık sık tekrarlayan infeksiyon ataklarına baş ağrısı, yüzde ve gözde ağrı ve burun tıkanıklığı eşlik edebilir. Sinüzit hastalarında geniz akıntısına çok fazla rastlanır. Sinüzit hastalığı kronik devam ediyorsa oluşan geniz akıntısı her zaman iltihaplı olmayabilir.

İlaç Kullanımı Nedeni ile Geniz Akıntısı Oluşabilir

Bazı ilaçlar yan etki olarak geniz akıntısına neden olabilir. Soğuk algınlığı gibi hastalıklarda kullanılan akıntıyı kesen ilaçlar, salgının yoğunluğunu hafifleterek, kıvamında artışa neden olabilir. Ayrıca, nörolojik ve psikiyatrik hastalıklarında reçete edilen bazı ilaçlar yine geniz akıntısına yol açabilir.

Astım ve alerjik nezle gibi sorunlarda yine geniz akıntısı açığa çıkabilir. Bu tür rahatsızlıklarda bazı alerjen maddeler burun içi dokuya temas ederse ' alerjik yanıt' adı verilen rahatsızlık ortaya çıkar. Bu durum karşısında salgı artışı ve doku şişmesi, burunda akıntı ve tıkanıklık oluşur. Fakat bu sorunlar geçicidir ve kronikleşmediği takdirde kısa sürede ortadan kaybolur.

Burun etinde yaşanan şişme alerjen maddelerden bağımsız olarak ortaya çıkabilir. Genellikle burun tıkanıklığı şikâyetine neden olur ve devamında geniz akıntısı açığa çıkabilir.

" } ] }