{ "title": "Geniz Akıntısı Nedeniyle Yutkunma Zorluğu", "image": "https://www.genizakintisi.gen.tr/images/geniz-akintisi-yutkunma-zorlugu.jpg", "date": "20.01.2024 18:11:29", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Geniz Akıntısı Yutkunma Zorluğu, Boğaz temizleme hissi zorunluluğu ve gıcık öksürüğü bazı zamanlarda özellikle de bir konuşma esnasında problem yaratabilir veya geniz akıntısı, geceleri öksürük krizleri ile uykudan uyanmaya sebep olabilir. Aslında burun organımız, solunum yolu ile alınmakta olan yabancı maddeleri ya da mikropları temizlemek için, normalde de akıntı üretmektedir. Diğer bir deyişle 1 litreden fazla miktarda geniz akıntısı her gün hemen hemen her insanda, genizden boğaza doğru akar. Fakat bu durum burun ve sinüs sağlığı iyi olan insanlar tarafından hissedilmez.

Geniz Akıntısı Yutkunma Zorluğu Sebepleri Nelerdir?

Geniz akıntısının en yaygın sebepleri arasında az sıvı alınması ve sigara kullanımı yer almaktadır. Normal durumlarda bir insanın günlük sıvı ihtiyacı yaklaşık olarak, 1,5 litredir. Bunun altında alındığı zaman, bütün salgılar gibi mukus salgısında da yoğunlaşma oluşur. Sigara da içiliyorsa hem kurumaya hem de burnun filtreleme mekanizmasında bozukluğa sebebiyet verir ve bu yüzden geniz akıntısının hissedilir hale gelmesi kaçınılmaz bir durum olabilir. Aynı şekilde sigara içilen ortamlarda pasif içici durumunda bulunanlarda da bu durum görülür. Bu sebeple hem sigara içip hem geniz akıntısından kurtulmak istemek maalesef birbirleriyle bağdaşan durumlar değildir. Hastalık durumlarından en çok karşılaşılan nezle ve grip gibi üst solunum yolu hastalıklarında, burun içi dokularında mikropların yaptıkları tahribata bağlı sızıntılar sebebiyle, salgı miktarında fazlalaşma olur. Burada geniz ve burun akıntıları ilk seviyede şeffaf ve akışkan olurken, üzerine bakteriyel bir enfeksiyon eklenmesi sonrasında yeşilimsi renkte ve yoğun kıvamlı olabilir. Bunun gibi durumlara burun sinüslerin iltihaplanmış olması durumuna sinüzit hastalığı diyoruz. Sinüziti olan hastalar, sinüslerinden kaynaklanmakta olan akıntılar sebebiyle, geniz akıntısı hissederler.

Geniz Akıntısı Yutkunma Zorluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Günümüzde geniz akıntısına sebep olan durumları rutin endoskopik muayenelerde, doğrudan görerek belirlemek mümkündür. İlaçla tedavinin ve önlemlerin yeterli olmadığı durumların pek çoğunda, sebebe yönelik seçilmiş cerrahi tekniklerle geniz akıntısını ve alakalı sorunlar tedavi edilebilmektedir. Örneğin; kronikleşmiş sinüziti olan kişilerde, endoskopik sinüs ameliyatı ile, burun eti şişmesi olan hastalarda hafif bulgularda radyofrekans yöntemi ile burun eti küçültülerek ya da ileri konka şişmesi olanlarda ise lazerle burun eti küçültmesi ameliyatı ile anatomik ve fonksiyonel bozuklukları tedavi etmek mümkündür. Diğer bir deyişle, geniz akıntısı gibi kişiyi olumsuz şekilde etkileyen ve yaşam rahatlığını bozan bir durumun ya da durumların nedeni doğru tespit edilirse ve uygun metotlarla tedavisi yapılırsa, geniz akıntısı pek çok kez ortadan kaldırılabilmektedir.
" } ] }