{ "title": "Kokulu Geniz Akıntısı", "image": "https://www.genizakintisi.gen.tr/images/kokulu-geniz-akintisi.jpg", "date": "18.01.2024 23:11:11", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Kokulu geniz akıntısı, esasında her insanda oluşan akıntının iltihap nedeniyle kokmasıdır. Burnumuz içerisinde gün içerisinde bir litre civarı üretilen mukus salgısı burunda yer alan boşluktan geriye geniz bölgesine ilerler ve boğaza inerek yutulur. Bizler normal koşullarda bunu hissetmeyiz. Bu jel kıvamlı salgı burun içerisini örten mukozayı nemlendirir ve temizler. Bu pozisyonda burun ve sinüs boşlukları, burna giren tozlar, polenler, başka maddeler ile birikintilerden arındırılır. Fakat birtakım rahatsızlık ve koşullar geniz akıntısı miktarında artışa ve akıntıda kokuya neden olur. Bununla birlikte geniz akıntısının kıvamında koyulaşma ve yoğunlaşma da olabilmektedir. İşte bu vaziyetlerde geniz akıntısı semptomları birey için rahatsız edici hal alır. Geniz akıntısı hastalarının çoğunda burunla alakalı sinüzit ya da çeşitli sorunlardır. Bununla birlikte salgıları yoğunlaştıran çeşitli ilaçların tüketimi, reflü rahatsızlığı, mevsim geçişleri, sigara içilmesi ve az su içilmesi benzeri birçok fazla ilişkisiz benzeri gözüken vaziyet da geniz akıntısını hissedilir duruma getirebilir. Geniz akıntısı ve nedeni uzunca sürdüğünde, burun içerisindeki dokularda da bozulmalar artar, şişmeler ve tıkanıklıklar oluşabilir. Neticede geniz akıntısı kötüleşebilir ve tek kısır döngüye girilmiş olur.

Genizde akıntı, çoğu vakit bireylerin topluluk içerisinde kolay olmayan anlar yaşamasına yol açabilir. Kokulu geniz akıntısı, genelde mevsimsel değişimler, kirli ve mevsimsel hava şartları, immün sisteminin zayıflaması benzeri nedenler ile kronikleşebilen bir rahatsızlıktır. Genizde akıntı, çeşitli nedenlere ilişkili olarak burun ve sinüslerin solunumun havasını, akıntının farklı faktörlerden ötürü koyu kıvamlı, yapışkan ve çoğu sürede kokulu hal alarak genizden boğaza geçmesi nedeniyle meydana çıkmaktadır. Rahatsızlık grip ve nezle benzeri üst solunum enfeksiyonlarına sebep olan vaziyetlerde, burun içerisinde yer alan dokuların mikroplara ilişkili olarak hasarlanmasıyla meydana gelen sızıntılar salgı oranında artışa, kıvamda yoğunluğa ve koku oluşmasına neden olur. Sinüzitli hastalar, sinüzit nedeniyle geniz akıntısına maruz kalırlar. Birtakım olaylarda bu sıkıntı müzmin tek hal alabilir. Bununla Birlikte devamlı geçirilen inflamasyon nedeniyle müzmin baş ağrı, yüz kısmında ağrı, burun tıkanması ve koku alma güçlüğü hissedilebilir.

Kokulu geniz akıntısını azaltmak için
Kokulu geniz akıntısı ne türlü tedavi edilebilir?

Öncelikli olarak geniz akıntısına sebep olan nedenler araştırılmalıdır.

Nazal Alerji: olası olduğunca alerjiye sebep olan maddelerden kaçınmak gereklidir. Alerjik olaylarda iyileştirme amacıyla steroidli spreyler antihistaminikler kullanılır.

Sinüzit ve bakteriler: Geniz akıntısına sebep olabilecek sinüzit şayet çok fazla ileri süreçte ise iyileştirme amacıyla ameliyat uygulanabilir. Kokulu geniz akıntısına neden olan enfeksiyonlar içinse, antibiyotik, burun spreyleri v. B ilaçlar kullanılabilir.

" } ] }