{ "title": "Yeşil Geniz Akıntısı", "image": "https://www.genizakintisi.gen.tr/images/yesil-geniz-akintisi.jpg", "date": "19.01.2024 15:11:50", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Yeşil Geniz Akıntısı, Boğaz ve burun arkasında kalan yutak bölümüne gerçekleşen akıntıdır. Geniz akıntısı orada oluşan balgam sebebiyle daha çok hissedilir bir hal alır. Burnun nefes ve koku alma gibi başlıca görevlerinin dışında akıntı yoluyla vücuttaki mikropları vücuttan uzaklaştırılmak ve vücuttan atmak gibi görevleri de vardır. Vücut kendini hastalıklara karşı koruma ve savunma amacıyla sürekli salgıladığı sümüksü bir sıvı vardır. Mukus akışkan kıvamda, şeffaf ve renksizdir. Burun akıntısı olarak gerçekleşen bu sıvı burundan mukus çıkmasıyla olur. Mukus, burun ve sinüsü kaplayan hücrelerin yüzeyinde bulunur. Mukus, burnun nemlenmesini sağlar, dışarıdan gelen kirli havayı ve tozları tutarak ciğerlere geçmesini engeller. Burun ve sinüsler bir gün içinde yaklaşık olarak 1,5 litreye yakın mukus üretir. Mukus burundan genze kayarak oradan da yemek borusuna doğru gönderilir. Mukus genelde genizde hissedilmez. Ancak enfeksiyona, daralmaya ve şişkinliklere bağlı olarak genze doğru akan bir sıvı hissedilir. Soğuk algınlığı ya da alerji gibi durumlarda mukus burundan akmak yerine boğaza da akabilir. Bu durumlarda mukus koyu kıvamda ve yeşilimsi bir renkte olabilir.

Yeşil Geniz Akıntısı Belirtileri Nelerdir?

Yeşil geniz akıntısının birden fazla nedeni olabilir. Bunlardan ilki kişinin ya burun sıvısıyla mikropları vücuttan atmasından ya da alerjik bir rahatsızlık geçiriyor olmasından kaynaklanır. Alerjik rahatsızlık sonucu oluşan geniz akıntısı bazen boğazda da hissedilir. Özellikle kış aylarında daha yaygın olarak görülen geniz akıntısı kişinin hayatının kısıtlanmasına da neden olur. Hastalığın etkisi geniz akıntısının şeklini ve rengini de etkiler. Örneğin boğaz enfeksiyonlarının yaşandığı bakteriyel hastalıklarda akıntısı yeşil renkte ve koyu kıvamlı olur. Genizden yeşil renkte akıntı gelmesi birçok hastalığın habercisi olabilir. Burundan gelen yeşil akıntı solunum sistemimin bakterilerle iltihaplanması anlamına gelir. Bu durum genellikle sinüzit hastalığına eşdeğerdir. Burun ve göz çevrisinde yer alan kemiklerin arasındaki boşluklara sinüs adı verilir. Bu boşlukların dolmasını sağlayan mukozanın iltihaplanması durumuna da sinüzit denir. Sigara dumanı, kirli hava ve nemsiz, yüksek ısılı yaşam alanları nedeniyle burun içindeki salgı azalır. Salgı azaldığında da genizdeki olağan akıntı daha fazla koyu bir kıvam alarak renk değiştirir.

Yeşil Geniz Akıntısı İçin Ne Yapılmalıdır?

Yeşil geniz akıntısı yaşandığı durumlarda o bölgenin temizlenmesi için bolca su tüketilmelidir. Genzin daha fazla tahriş olmasına neden olacak sert gıdalar yerine daha çok lifli, yumuşak ve orta ılıklıkta yiyecekler tüketilmelidir. Özellikle baharatlı yiyecekler tüketilmemelidir. Genzi rahatlatmak için örneğin bal ve limon karıştırılarak tüketilebilir. Alternatif olarak burun ve ağız spreyi kullanılarak da boğaz bir nebze olsun rahatlatılabilir. Sprey yerine doğal yollarla genzini açmak isteyenler buhar banyosu uygulayabilir. Buhar banyosu için İçinde kaynar su bulunan tencereye doğru yüzünüz buhardan yanmayacak kadar mesafe bırakarak şekilde eğilin. Buharın dağılmaması için başınızı bir havlu ile kapatın. Gözlerinizi kapatın ve buhar üzerinden değil de dışarıdan nefes almaya çalışın. Aşağı yukarı 10 dakika kadar bu şekilde yapılan buhar banyosu genzin bir nebze olsun açılması için yeterli olacaktır. Yaşanan yeşil geniz akıntısı balgam yutma hissini artıracağı için kişide mide bulantısı ve sinir bozukluğu yaşanmasına neden olabilir. Bunun için sıcak bir banyo yapmak oldukça iyi gelecektir.
" } ] }